top of page
Renée Content Shoot-28.jpg

Het is belangrijk om de juiste oorzaak en context van je klachten of symptomen te kennen om zo een gepaste behandeling te kunnen starten.

Er samen komaf mee maken?

Maak een afspraak of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Ontregelde cholesterol

Cholesterol is een belangrijke stof die voor het grootste deel wordt aangemaakt in je lichaam. Het is de voorloper van tal van hormonen, vitamine D en galzouten (nodig voor de vertering van vetten). Cholesterol is ook nodig om onze celmembranen te stabiliseren, zodat stoffen goed in en uit onze cellen vervoerd kunnen worden. Je lichaam maakt cholesterol zelf aan naar behoefte. Heb je bijvoorbeeld veel stress, dan zal je lichaam meer cholesterol aanmaken om te kunnen voorzien in het stresshormoon cortisol. Cholesterol wordt in mindere mate uit voeding gehaald.

 

Cholesterol staat vaak ten onrechte in een negatief daglicht. ​Heb je echter veel teveel cholesterol in je bloed, dan kan dat diverse oorzaken hebben. Het is nodig om dit in een ruimere context te plaatsen om zo een juist behandelplan te kunnen opmaken. Bovendien wordt cholesterol pas écht schadelijk wanneer het in je bloed gaat oxideren, door een gebrek aan antioxidanten, of versuikeren, door een teveel aan suikers. ​Ontregelde bloedcholesterolwaarden aanpakken en behandelen is meer dan alleen maar letten op je vetten of medicatie nemen. Het is belangrijk de aanpak te richten op de juiste oorzaak en context. 

Hoge bloeddruk

Een chronische verhoogde bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, een beroerte en de achteruitgang van je nierfunctie. Het is dan ook van groot belang dit tijdig aan te pakken! Helaas bestaat een hoge bloeddruk vaak onopgemerkt, waardoor je het pas te laat in de gaten krijgt. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, oorsuizen, hartkloppingen, bewegende vlekjes voor de ogen, kortademigheid en duizeligheid. 

Bij de vaststelling van een chronisch verhoogde bloeddruk wordt veelal een zoutarme voeding geadviseerd. Er wordt vaak over het hoofd gezien dat ook andere mineralen (zoals kalium en magnesium) een rol spelen, maar ook stress, overgewicht, te weinig beweging, roken en/of teveel alcohol spelen mee. Wil je op een natuurlijke manier je bloeddruk verlagen, is er meer voor nodig dan alleen maar je zoutinname te verminderen! 

bottom of page