top of page

Frisse aardappelsla

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023



Afgelopen weekend was ik ten gast bij vrienden voor een allereerste (vis)barbecue dit jaar. Héérlijk in alle opzichten! Bij een barbecue horen natuurlijk ook lekkere groentensalades en vaak ook... aardappelsla. Zelf ben ik niet zo'n aardappelliefhebber (behalve frietjes, guilty pleasure). Gelukkig voor mijn lief zitten er soms aardappelen in het wekelijks groentenpakket. Ik maakte er geen frieten van en wel een darmvriendelijke aardappelsla. Darmvriendelijk?


Door gekookte aardappelen te laten afkoelen ontstaat er resistent zetmeel. Dit type zetmeel is resistent voor je spijsverteringsenzymen, waardoor het niet kan worden opgenomen door je dunne darm. Dit betekent minder opname van de suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Vervolgens reist het zetmeel verder naar je dikke darm waar het als voeding voor je darmflora dient. Wanneer deze goede bacteriën het resistente zetmeel verteren, ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren waaronder boterzuur of butyraat. Dit boterzuur is een supergezonde brandstof voor de cellen die je darmwand bekleden en vormt een bron van energie voor je darm. Om deze aardappelsla helemaal darmvriendelijk te mogen noemen gebruikte ik ook kefir, een waardevolle bron van probiotische bacteriën.


Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen

  • 6 eetlepels kefir

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 1 koffielepel mosterd

  • 2 eetlepels kappers

  • halve tot hele rode ui

  • 1 bussel radijsjes

  • handvol kervel

  • handvol verse peterselie

  • zwarte peper en zout


Bereiding:


  1. Schil de aardappelen met een dunschiller en snijd in gelijke stukken. Zet een kookpot met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Laat ze vervolgens afkoelen.

  2. Spoel ondertussen de verse kruiden en hak ze grof. Spoel de radijsjes en snijd ze in dunne schijfjes. Snipper of snijd de ui in halve maantjes.

  3. Meng in een grote kom de kefir, olijfolie, mosterd, kappers, gehakte kruiden, ui en schijfjes radijs. Doe er de gekookte en afgekoelde aardappelen bij en breng op smaak met zwarte peper en zout.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page