top of page

Gezonde vol-au-vent

Bijgewerkt op: 24 mei

Onlangs deelde ik een post over het nut van meer plantaardig en minder, maar ook bewuster dieren eten. Je zou denken dat mijn eerstvolgende recept eentje zonder vlees zou zijn. Dat leek me te voorspelbaar. Het is ook niet m'n bedoeling om iedereen te bekeren om een vegetariër te worden en wel om bewustere keuzes te promoten. Een tijdje terug kocht ik een oude biologische legkip van Herdershof, een lokale biologische boerderij waar ik wekelijks mijn eieren en groentepakket koop. Met deze kip ging ik aan de slag: een gezonde vol au vent!



Door zelf je kippenbouillon te maken komen er heel wat gezonde stoffen vrij uit het kippenvlees én het karkas. De mineralen uit de botten (calcium en fosfor) leveren de bouwstenen voor je eigen beendergestel en voedingsstoffen zoals eiwitten, glucosaminen en gelatine helpen je bindweefsel en je (darm)slijmvliezen verstevigen. Mensen met een prikkelbare darm, en die zijn talrijk, kunnen hier veel baat bij hebben! Last but not least, er worden uiteraard ook veel groenten in het recept gebruikt.

 

De ingrediënten


Voor de kippenbouillon (met 1 soepkip):

Hoewel ik zelf kippenbouillon maken niet persé beschouw als dagelijkse kost, gebruikte ik wel het recept van Dagelijkse Kost. Je kan dit een dag op voorhand bereiden (mealpreppen).

  • 3 l water

  • 4 preistengels

  • 6 stengels selder

  • 4 dikke wortelen

  • 4 ajuinen

  • een halve bol look

  • 4 takjes tijm

  • 1 busseltje peterselie (met stengels)

  • 4 blaadjes laurier

  • 2 takjes rozemarijn

  • 15 bolletjes zwarte peper

  • 2 kruidnagels

  • 1 biologische (soep) kip

Voor de vol au vent (2-3 personen):

  • 250 ml kippenbouillon

  • 300 g kip, geplukt na bereiding van de kippenbouillon

  • 1 bloemkool

  • 2 wortelen

  • 1 ui

  • 250 gram champignons

  • scheutje ongezoete soja- of amandeldrink

  • sap van 1/2 citroen

  • 1 eetlepel ghee (of hoeveboter)

  • zwarte peper, zout, nootmuskaat, cayennepeper, 1 laurierblaadje

  • Om te serveren: (blad)peterselie en citroenpartjes

De bereiding


Stap 1: Bereid de kippenbouillon

  1. Breng het water aan de kook.

  2. Was ondertussen alle groenten en snijd in grove stukken. Plet de peperbolletjes

  3. Doe de groenten en kruiden in het kokend water en laat 15 minuten sudderen.

  4. Doe de soepkip mee in de kookpot en laat nog een uur op een matig vuur pruttelen.

  5. Gebruik een schuimspaan om onzuiverheden die boven komen drijven weg te scheppen.

  6. Haal vervolgens de gare kip uit de pot en giet de bouillon door een zeef.

  7. Pluk het vlees van de gekookte kip.

  8. Hou ca. 250 ml kippenbouillon apart voor de bereiding. Vries de overige bouillon in of gebruik als basis voor een verse groentensoep.


Stap 2: Bereid de vol au vent

  1. Spoel de bloemkool en snijd in roosjes. Stoom ze gaar.

  2. Snipper de ui. Schil de wortelen en kuis de champignons. Snijd de wortelen en de champignons in schijfjes.

  3. Verhit de ghee (of boter) in een kookpot en stoof er de ui met de wortelen en het laurierblaadje in. Voeg 100ml van de kippenbouillon toe en laat rustig garen. Voeg de champignonschijfjes toe van zodra de wortelen beetgaar zijn.

  4. Mix ondertussen de gestoomde bloemkoolroosjes met de overige 150 ml kippenbouillon, een scheut ongezoete soja- of amandeldrink, het citroensap, zwarte peper, cayennepeper, zout en nootmuskaat.

  5. Voeg vervolgens het kippenvlees en de bloemkoolsaus bij de groenten en laat nog 5-10 minuten op een laag vuurtje sudderen. Kruid naar smaak.

  6. Serveer met gesnipperde (blad)peterselie en eventueel een citroenpartje

 

Smakelijk!


8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page