Dit lekker en kleurrijk bordje zit vol waardevolle voedingsstoffen die je gezondheid ondersteunen. In plaats van deegwaren werden wortelen en courgette omgetoverd tot spaghettislierten. Een bom van vezels, vitaminen en antioxidanten. Het scheiden van dierlijke eiwitten (vis) en zetmelen (deegwaren) helpt om je spijsvertering te bevorderen en je zuur-base evenwicht in balans te houden. De cashewnotensaus geeft een romige toets aan dit gerecht en het heeft een betere vetzuurkwaliteit dan echte room.
Ingrediënten (4 personen):
Voor de cashewnotensaus:
70 gram ongeroosterde cashewnoten (+ water om te weken)
140 ml water
2 teentjes knoflook
35 gram zongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt
sap van een halve citroen
1/2 theelepel Himalaya zout
Voor de groentenspaghetti en zalm:
4 dikke wortelen
2 courgettes
150 gram verse bladspinazie
70 gram zongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt
20 gram verse basilicum + extra blaadjes om te garneren
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
ca. 20 kerstomaten
4 zalmfilets (ca. 125 - 150 gram)
2 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels olijfolie + 4 koffielepels
1/4 theelepel chillivlokken, zwarte peper, Himalayazout
Bereiding:
Maak de cashewnotensaus. Doe de cashewnoten in een kom met water en laat ze een nacht weken. Vergeten? Overgiet ze dan met kokend water en laat ongeveer een uurtje weken. Giet ze af en spoel ze schoon. Pureer de geweekte noten met het water, citroensap, de knoflook, zongedroogde tomaten en het zout tot een smeuïge saus. Voeg eventueel nog een beetje water toe.
Was alle groenten. Schil de wortelen. Gebruik een spiraalsnijder om de courgettes en wortelen tot spaghettislierten te snijden.
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de zalmfilets in een vuurvaste ovenschaal. Kruid met zwarte peper, Himalaya zout en verdeel er de knoflookschijfjes over. Overgiet elke visfilet met een koffielepel olijfolie. Zet gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd de kerstomaten in plakjes. Hak de zongedroogde tomaten en basilicum grof en hou wat blaadjes apart ter garnering. Rasp de citroenschil.
Verwarm olijfolie in een grote pan en stoof er kort de groentenspaghetti in. Voeg de spinazie, citroenzeste, zongedroogde tomaten, basilicum en de cashewnotensaus toe. Roer alles goed door elkaar en geef het wat warmte en zet het vuur vervolgens uit.
Verdeel de lauwe groentenspaghetti over diepe borden. Leg op elk bord een zalmfilet. Werk af met de plakjes kerstomaat en basilicumblaadjes.
Laat het jullie smaken!
Comments