top of page

Lentesalade met asperges, koolrabi, aardbeien en aardbeiendressing

Lente is aspergetijd!


Er zijn vele redenen om asperges te eten, behalve dan dat ze heel lekker zijn. Asperges bevatten het aminozuur asparaginezuur dat je zenuwstelsel en de werking van je brein ondersteunt. De stinkende urine na het eten van asperges wordt verklaard door de aanwezigheid van bepaalde zwavelhoudende stoffen. Deze voedingsstoffen mogen dan wel stinken, ze zijn erg gezond! Ze ondersteunen je lever en zijn ontgiftende werking. Tot slot bevatten asperges belangrijke antioxidanten die de effecten van verouderen vertragen en je immuniteit verhogen.


Ingrediënten (als bijgerecht voor 4 personen, als hoofdgerecht voor 2 personen)

  • 500 gram groene asperges

  • 1 middelgrote koolrabi

  • 12 aardbeien

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 2 eetlepels rode wijnazijn

  • 1 eetlepel boter, ghee of kokosvet

  • 50 gram cashewnoten

  • verse basilicum (voor in de dressing en als garnituur)

  • zwarte peper, grof zeezout of Himalayazout

Bereiding

  1. Verwijder de schil van de koolrabi en snijd in dunne plakjes. Gebruik eventueel een mandoline om extra fijne schijven te snijden. Leg de koolrabischijfjes op een schaal en doe er wat gemalen zout en zwarte peper op.

  2. Was de asperges en verwijder eventueel het onderste, taaiere deel. Het is niet nodig om groene asperges te schillen. Snijd ze in stukken van ca. 4 cm.

  3. Spoel de aardbeien. Hou 4 aardbeien apart en snijd de overige aardbeien in 4 partjes.

  4. Voor de dressing: mix de 4 aardbeien met de olijfolie, de rode wijnazijn, ca. 6 basilicumblaadjes, zwarte peper en zout.

  5. Verhit de boter, ghee of het kokosvet in een pan en bak er de asperges kort in. Kruid met zwarte peper en zout.

  6. Verhit een tweede pannetje om de cashewnoten kort te roosteren.

  7. Beleg schaal met de koolrabischijven met de gebakken asperges en de aardbeipartjes. Giet er de dressing over. Werk af met de geroosterde cashewnoten en basilicumblaadjes. Op de afbeelding koos ik voor kervel (omdat dat in mijn groentenpakket zat), maar ik verkies toch basilicum.

  8. Eet je het als maaltijdsalade? Verwerk er (gerookte) vis, garnalen, gekookte eieren, tempeh of tofublokjes in.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page