Witloof, ideaal als aperitief en dat mag je best letterlijk nemen!
Witloof bevat bitterstoffen welke de uitscheiding van maagzuur en gal bevorderen. Het bereidt met andere woorden je spijsvertering voor. De bittere stoffen in witloof zijn ook heilzaam voor je lever die dagelijks allerlei gifstoffen en hormonen uit je lichaam helpt te verwerken. Door wat vaker bittere planten te eten ondersteun je je lever bij deze belangrijke taak. Helaas wordt witloof tegenwoordig minder bitter gekweekt, omdat niet iedereen houdt van de bittere smaak. Kies je voor witloof uit volle grond of biologische witloof, dan zitten er doorgaans nog meer van de geneeskrachtige bitterstoffen in. Om de bittere smaak van witloof te bufferen, combineert het lekker met fruit zoals appel, sinaasappel of in dit recept granaatappelpitjes.
Het recept hou ik bewust heel open. Ik nodig je uit om er je eigen twist aan te geven. Vervang de hummus door guacamole of een andere spread of experimenteer met andere toppings en kruiden. Feel free!
Ingrediëntenlijst
Witloof in blaadjes
Hummus
Granaatappelpitjes
Komkommer, in kleine blokjes gesneden
Verse munt, fijngehakt
Amandelnoten, fijngehakt
Koudgeperste olijfolie
Citroensap
Zwarte peper, gemalen zeezout of Himalayazout
Optioneel: komijnzaad, nigellazaad, sumak
Bereiding:
Meng de komkommerblokjes met wat koudgeperste olijfolie en citroensap. Kruid met zwarte peper en grof zout en experimenteer desgewenst met andere specerijen zoals komijnzaad, nigellazaad en sumak.
Vul de witloofblaadjes met wat hummus en werk af met de komkommerblokjes, de gehakte amandelen, granaatappelpitjes en de gehakte muntblaadjes.
Comments