top of page

Dadelbonbons om blij van te worden!

Bijgewerkt op: 7 apr. 2023

Het paasweekend staat voor de deur. Dan denken we aan chocolade en gezelligheid. Zo hebben we alweer een excuus om chocolade te eten, toch? Ik heb goed en slecht nieuws...


Scroll naar beneden om onmiddellijk het recept te bekijken.Laat ons beginnen met het goede... Cacao is gezond!


Cacao vertraagt het verouderingsproces


Het is één van de rijkste bronnen van antioxidanten. Dit zijn stoffen die de verouderingsprocessen vertragen door schade veroorzaakt door onder andere stress, roken, vervuiling, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, geraffineerde suiker, schadelijke E-nummers, UV-straling, te intensief sporten en teveel eten tegen te gaan.


Cacao verbetert je stemming


Cacao kan je stemming verbeteren doordat het de bouwstenen van je zogenaamde geluks- en beloningshormonen serotonine en dopamine bevat. Van het eten van cacao word je dus écht blij en gelukkiger! Dit maakt chocolade zo verslavend, vooral wanneer we we ons niet goed voelen. Jammer genoeg kan het eten van teveel chocolade net averechts werken.


Cacao verhoogt je alertheid


Cacao staat bekend om zijn energieopwekkende eigenschappen door de aanwezigheid van theobromine en cafeïne. Het maakt ons alerter en kan helpen bij depressies en PMS-symptomen. Let wel, hoge dosissen kunnen onrust en slapeloosheid triggeren. De dosis maakt duidelijk het gif.


Cacao is één van de rijkste bronnen van magnesium


Magnesium wordt wel eens het antistressmineraal genoemd. Het is betrokken bij je energieproductie en de werking van je zenuwstelsel. Een tekort aan magnesium kan dan ook aanleiding geven tot vermoeidheid, een verminderde stresstolerantie en hoofdpijn. Magnesium is daarnaast betrokken bij heel wat functies in je lichaam zoals de opbouw van je beendergestel, het ondersteunen van je ontgifting, het ontspannen van je spieren, het verlagen van je bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en de werkzaamheid van bepaalde hormonen zoals insuline, schildklier- en gelukshormonen.


Cacao verlaagt de bloeddruk en bloedcholesterolspiegels


Cacao bevat flavonoïden die bijdragen aan gezonde bloedvaten en net als magnesium de bloeddruk helpen verlagen, maar ook de bloedcholesterolspiegels verbeteren.


Laat die paaseieren maar komen denk je dan... Wacht even, er is ook slecht nieuws!


Veel van de waardevolle eigenschappen van cacao gaan verloren bij verhitting en raffinering, zoals gebeurt bij het maken van chocolade zoals wij die kennen. Bovendien wordt aan chocolade veel suiker toegevoegd wat je gezondheid net belemmert.


Tips om te profiteren van de vele voordelen van cacao:

 • Voeg rauw/raw cacaopoeder toe aan je ontbijt, smoothies of verwerk het in een plantaardige chocodrank of gezonde snacks.

 • Meng cacaonibs onder je noten, zaden en pitten of in een zelfgemaakte granola. Voeg toe aan fruitsalades, ontbijtkommen en smoothies.

 • Kies voor chocolade met een hoog cacaogehalte (minimum 70% en hoe hoger hoe beter), waar mogelijk rauw/raw. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager het suikergehalte.

 • Beperk je tot 10-20 gram per dag.


Tot slot een lekkere, gezonde chocoladetraktatie. Geniet!


Recept: Dadelbonbons


Ingrediënten (15 bonbons):

 • 15 verse dadels (1 stuk = ca. 9 gram)

 • 100 gram chocolade met 80% cacao

 • 15-20 gram cacaonibs

 • 75 gram notenpasta (100%) zoals amandelpasta, hazelnootpasta, pindakaas,...

 • Optioneel: - kruiden zoals kaneelpoeder, speculaaskruiden, koekjeskruiden, chillivlokken,... - hele noten om af te werken

Bereiding:

 • Snijd de dadel open en verwijder de pit.

 • Vul de ontpitte dadels met de notenpasta. Ik koos ervoor om de helft van de dadels te vullen met amandelpasta en de andere helft met pindakaas.

 • Smelt de chocolade au bain marie. Zet het vuur uit wanneer de chocolade gesmolten is en roer er de cacaonibs onder. Optioneel: voeg ook kruiden toe. Ik gebruikte een halve theelepel kaneelpoeder en wat chillivlokken voor extra pit én voedingswaarde. Zet een bord met bakpapier klaar.

 • Rol de gevulde dadels door de gesmolten chocolade met behulp van een vork. Leg ze op het bord met bakpapier. Optioneel: Werk af met een hele noot. Ik gebruikte een amandelnoot op de dadels gevuld met amandelpasta. Dit geeft extra bite en je kan herkennen wat de vulling is. Je kan er ook voor kiezen om de noot in de dadel te stoppen voor een verassingseffect. Experimenteer!

 • Zet de dadelbonbons in de koelkast totdat de chocolade volledig is opgesteven.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page