top of page

Kokoscitroencake met maanzaadjes

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023Hoewel zoetigheid geen noodzaak is om gezond te leven, is er soms een gelegenheid of een verlangen dat vraagt om iets extra lekkers. Ik noem ze graag 'af en toetjes' (got it?). Helaas bevatten koek en gebak doorgaans veel suiker en witte bloem. Deze geraffineerde koolhydraten kunnen je hormoonbalans en je darmflora verstoren, je energieniveau en stresstolerantie verlagen en je sneller doen verouderen. Gelukkig zijn er alternatieven om zelf gebak te maken met minder van die nadelige gevolgen.


Deze kokoscitroencake wordt gemaakt van amandelmeel. Het is een voedzaam meel met een hoog vetpercentage (en dus ook behoorlijk wat kilocalorieën), mineralen zoals koper, magnesium, calcium en kalium en vitamine E. Het hoge vetgehalte zorgt voor smeuïgheid, smaak én een goede verzadiging. In de plaats van suiker wordt de zoetstof erythritol gebruikt. Dit is een unieke zoetstof die wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het lijkt qua structuur en smaak erg op suiker en is daarom geschikt om te gebruiken in suikervrij gebak zonder de nadelige gevolgen van suiker. In tegenstelling tot andere kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam, acesulfaam K, sucralose,...) heeft erythritol weinig of geen negatieve 'bijwerkingen'. Desalniettemin is het verstandig om de inname niet te overdrijven. Uiteindelijk is het nog beter om de hang naar zoet te ontwennen.


Kokoscitroencake met maanzaad
Ingrediënten

 • 360 gram amandelmeel

 • 3 eieren

 • 80 ml kokosroom

 • 50 gram kokosvet

 • 10 eetlepels erythritol

 • 1 onbespoten citroen: zeste en sap

 • 1 eetlepel maanzaad

 • 9 gram bakpoeder (wijnsteenpoeder)

 • 5 gram bicarbonaat

 • snufje zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 150 ° C en bekleed 1 bakvorm met bakpapier.

 2. Smelt het kokosvet en zet opzij.

 3. Doe alle droge ingrediënten: het amandelmeel, bakpoeder, bicarbonaat, zout, erythritol, maanzaad en de citroenzeste in een grote mengkom. Meng alles goed door elkaar met behulp van een klopper.

 4. Meng alle natte ingrediënten bij het gesmolten kokosvet: de kokosroom, de eieren en het citroensap.

 5. Roer de natte bij de droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar met behulp van een spatel.

 6. Doe het deeg in de bakvorm met bakpapier en bak gedurende 45-60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen alvorens je hem aansnijdt.


Tip: Vries in porties in. Zo heb je altijd iets achter de hand.Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Sep 11, 2023

Lijkt heel lekker! Ga ik eens proberen

Like
bottom of page