Olijventapenade maar dan een tikkeltje anders....
Het mediterrane dieet staat bekend om zijn vele heilzame effecten op de gezondheid. Dit is onder meer te danken aan olijven en de daaruit geperste olijfolie. Olijven bevatten gezonde omega-9 vetzuren, vitamine E en verschillende fytonutriënten die je hart- en bloedvaten en je hersenen beschermen.
Wist je dat gefermenteerde zwarte olijven zoals Kalamata het gezondste zijn? Ze smaken lichtzuur door het fermentatieproces.
Opgelet, niet alle zwarte olijven zijn gefermenteerd. Zwarte olijven zijn vaak gekleurde, onrijpe groene olijven. Dit gebeurt op hoge temperaturen, waardoor acrylamide wordt gevormd, een kankerverwekkende stof. Hoe herken je goede olijven? Olijven die aan de boom zijn gerijpt en gefermenteerd hebben in tegenstelling tot de onrijpe, geloogde varianten, geen egale groene of zwarte kleur. Je tonen schakeringen van bruin- en paarstinten. Bovendien hebben ze geen uniforme, ovale vorm. De smaak is voller en interessanter dan geloogde olijven, die vaak eentonig en gewoon zout smaken.
Hoedankook, de gezondheidsvoordelen van olijven en olijfolie zullen je wellicht niet onbekend in de oren klinken. Maar wat in godsnaam komt zeewier hierbij doen? Je kijkt er misschien van op, maar het heeft heel wat te bieden, zowel naar (umami) smaak als voedingswaarde! Zo is het een fantastische bron van jodium, een mineraal dat je quasi uitsluitend in zeevoedsel aantreft. Omdat een tekort aan jodium frequent voorkomt, gebruiken bakkers gejodeerd keukenzout. Eet je weinig of geen brood, lees dan zeker verder! Jodium is immers een essentiële bouwsteen voor de aanmaak van schildklierhormonen. Bij een tekort aan jodium, loop je met andere woorden het risico om te weinig schildklierhormonen aan te maken. Dit verlaagt je metabolisme waardoor je je moe en futloos voelt, je gemakkelijk kou hebt of koude handen of voeten, je gemakkelijker bijkomt in gewicht, je kampt met een droge huid, broze nagels of haaruitval. Naast jodium bevat zeewier ook interessante B-vitamines en ijzer, welke zijn betrokken bij onder andere je energiemetabolisme en de aanmaak van je gelukshormonen. En is het ook een bron van omega-3 vetzuren die bijdragen aan een goede immuniteit en gezonde hersenen.
Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om wat vaker te experimenteren met deze supergroenten uit de zee!
Olijventapenade met zeewier
Ingrediëntenlijst
400 gram olijven zonder pit
1 lookteen
40 gram kappers
60 ml koudgeperste olijfolie
een handje rucola
10 gram gedroogd zeewier
sap van een halve citroen
zwarte peper en cayennepeper naar smaak
Bereiding
Mix alle ingrediënten met een staafmixer of blender tot de gewenste dikte.
Eet het als beleg op je brood(vervanger) of cracker, als topping bij je salade of als dip voor je gezonde groentensnack.
Zo simpel kan het zijn!
Comments