Vandaag verwelkomen we officieel de lente. Heerlijk toch! Bij de lente denken we ook aan de lenteschoonmaak. We rommelen onze kasten uit, doen weg wat we niet meer nodig hebben en frissen de boel nog eens helemaal op. Wie groene vingers heeft, maakt de bodem weer vruchtbaar en plant liefdevol zaadjes voor nieuw leven. Dit geeft rust, frisse energie en schept ruimte voor nieuwe ideeën en projecten. Ons lichaam reageert ook positief op zo’n schoonmaakbeurt! Het is niet voor niks dat er tijdens de lente allerlei detoxkuren worden gepromoot. Rond mijn 18e waagde ik me ooit aan zo’n sappenkuur uit de biowinkel. Het mondde het uit in vreselijke hoofdpijn, humeurigheid en pure ellendigheid. Dit was niet waarvoor ik had getekend, toch? Ik wilde me fris en fruitig voelen, herboren, Re-née. Fruitig? Dag 3 mocht ik enkel zuurkoolsap drinken. Dat was de druppel… Die avond ging ik met vrienden naar het frituur.
Schreef ik zonet niet dat ons lichaam positief reageert op zo’n schoonmaak? Absoluut, het is zelfs een vereiste voor een goede gezondheid. Je lichaam reinigt zichzelf dagelijks en voornamelijk gedurende de nacht. Al slapend word je energie geïnvesteerd in herstellen en ontgiften in plaats van verteren en metaboliseren. De vele gezondheidsvoordelen van periodiek vasten (of intermittent fasting) berusten ook op dat principe.
Periodiek vasten of ontgiftingskuren kunnen dus absoluut hun waarde hebben, maar geven ook stress aan je lichaam. Na gemiddeld 12 uren zonder voeding is je glucose (suiker) opgebruikt en schakel je over op vetverbranding. Vandaar dat periodiek vasten ook wordt ingezet om gewicht te verliezen. Hoedanook, je lichaam denkt dat er schaarste is, wil zijn energiereserves beschermen en zal stresshormonen produceren om je overleving te vrijwaren. Vasten en kuren zijn dus niet altijd of voor iedereen de beste optie. Luister naar de behoeftes van je lichaam. Wanneer je een extremere vorm van ontgiften of vasten toepast, kan je je ook best miserabel voelen door de gifstoffen en afbraakproducten die vrijkomen.
Sinds mijn zuurkoolsapavontuur heb ik me niet meer gewaagd aan zo’n kuren. Zelf hou ik niet zo van extremen. Belangrijker vind ik het dat je álle dagen rekening houdt met je (nachtelijke) detox. Zo voorkom je dat er een overmaat aan gifstoffen kan opstapelen in je lichaam.
Tip 1: Laat minstens 12 uren tussen je laatste maaltijd of snack en je ontbijt
Door voldoende tijd te laten tussen je laatste maaltijd en je ontbijt geef je je lichaam voldoende tijd om te zuiveren en herstellen. Je eet best pas wanneer je écht honger hebt.
Tip 2: Drink voldoende in de ochtend
Je lever zorgt voor het ontgiften, maar het zijn je uitscheidingsorganen die vervolgens de afvalstoffen verwijderen uit je lichaam. Daarom is het belangrijk om vooral in de ochtend voldoende te drinken. Dat mag gerust een halve liter of meer zijn. Denk aan water, water met citroen, groene thee, kruideninfusen of een groentensmoothie.
Tip 3: Eet volop planten die je lever ondersteunen
Denk aan boerenkool, spruiten, artisjok, broccoli, kolen, andijvie, rucola, look, ui en pompelmoes. Je kan ze verwerken in groene smoothies, salades, soepen, sauzen, dressings en warme gerechten.
Tip 4: Maak gebruik van bloedzuiverende kruiden
Brandnetel, paardenbloem, heermoes of kliswortel zijn goede voorbeelden van sterk bloedzuiverende planten. Brandnetel en paardenbloem kan je op veel plaatsen zelf plukken of je koopt ze gedroogd. Je kan deze kruiden verwerken in smoothies, infusen (of "thee") of in salades. Wanneer je een infuus maakt, verlaag dan de temperatuur tot 70°C voor optimaal behoud van zijn bloedzuiverende stoffen.
Tip 5: Last but not least: Eet en leef gezond
Eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk om een rijke waaier aan waardevolle voedingsstoffen binnen te krijgen. Bewerkt, geraffineerd en sterk verhit voedsel bevat niet alleen minder gezonde, maar ook meer toxische stoffen die je lever extra belasten.
Recept: Groene detox ontbijtsmoothie
Mix alle ingrediënten:
1 roze pompelmoes (voor een bittere en extra ontgiftende smoothie) of 1/2 banaan (voor een mildere, zoetere smoothie)
1/2 avocado
1 handvol boerenkool
25 gram neutraal eiwitpoeder
1 cm verse gemberwortel
1 eetlepel lijnzaad
250 ml brandnetelinfuus
Voeg optioneel toppings toe:
granaatappelpitjes
blauwe bessen
ongeroosterde noten of pitten
zelfgemaakte granola zonder suiker
cacanobis
Yorumlar