top of page

Knolselderpizza

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Eerder verscheen al een heerlijk recept voor bloemkoolpizza. Dan heb ik het natuurlijk niet over de kant-en-klare bloemkoolbodems die je in supermarkten aantreft. Deze bevatten meer geraffineerde tarwebloem dan bloemkool, ongezonde oliën en kunstmatige additieven. Ik heb het over de home made versie op basis van pure ingrediënten. Het is een eenvoudige en lekkere manier om groenten te verwerken en je kan experimenteren met verschillende soorten groenten. Met de lente voor de deur, profiteer ik nog van de laatste winterrecepten. Op de menu: knolselderpizza, helemaal vers!



Knolselder is een wortelgroente verwant aan selder. Het heeft een intense smaak die ik associeer met de herfst en winter. Wortel- en knolgroenten vormen een prima bron van vezels die je darmflora voeden, je bloedsuikerspiegel stabiliseren, je bloeddruk en je bloedcholesterolwaarden verlagen. Knolselder is verder een goede bron van vitamine K, een vitamine die betrokken is bij het sterk houden van je botten. De antioxidanten in knolselder zouden dan weer een antikankerwerking hebben. Zet dus zeker wat vaker knolselder op de menu. Inspiratie nodig? Check zeker ook mijn recept voor knolselderrissoto.


Home made knolselderpizza


De ingrediënten

Voor de pizzabodem:

  • 1 middelgrote knolselder

  • 4 biologische eieren

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 6 eetlepels amandelmeel

  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (salie, basilicum, oregano, rozemarijn)

  • 1/2 theelepel zeezout

Beleg naar keuze, maar in dit recept:

  • 125 gram kastanjechampignons

  • 1 rode ui

  • 1 teen look

  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

  • zwarte peper, gedroogde rozemarijn

  • 80 gram biologische brie

De bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Was en schil de knolselder en snijd in grove stukken. Doe ze in een blender en overgiet met water. Pulseer met de blender tot je ‘knolselderrijst’ krijgt.

  3. Stoom (of kook) de knolselderrijst gaar en laat uitlekken in een vergiet met neteldoek of een propere handdoek. Wring er zoveel mogelijk vocht uit.

  4. Klop de eieren met de olijfolie los. Voeg het amandelmeel, het zout en de kruiden toe. Meng er de knolselderrijst onder.

  5. Verspreid het deeg in de vorm van een pizzabodem. Plaats gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

  6. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen en de boschampignons in schijfjes. Pers de lookteen met een lookpers. Snijd de brie in plakjes.

  7. Verhit wat olijfolie in een pan (mag niet roken) en stoof er de gesneden ui, look en champignons in. Breng op smaak met zwarte peper en rozemarijn.

  8. Haal de pizzabodem uit de oven en beleg met de groenten en de brie. Plaats nog heel even in de oven, zodat de kaas smelt.

Serveer eventueel met een fris slaatje. Smakelijk!

72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page