Deze vegetarische lasagne vraagt iets meer tijd om klaar te maken, maar hij is té lekker om niet met jullie te delen! Hij zit boordevol groenten en kruiden. Zelfs de bechamelsaus bestaat hoofdzakelijk uit groenten. Wees vrij om te experimenteren met andere seizoensgroenten en kruiden. Hoeveel kruiden? Hoe meer, hoe beter :)
Een lasagne is een ideale 'mealprep' maaltijd. Hiermee wordt bedoeld dat je het op voorhand kan klaarmaken. Hierdoor is het ook dankbaar om te serveren aan familie en vrienden, zodat je gezellig mee kan tafelen. Maak gerust een grotere hoeveelheid, zodat je er meerdere keren van kan genieten.
De ingrediëntenlijst (4 grote porties)
De groentensaus:
2 grote of 4 kleine uien
4 looktenen
4 middelgrote wortels
70 gram tomatenconcentraat
500 gram tomatenblokjes (brik)
2 eetlepels olijfolie
1 takje rozemarijn, 4 takjes tijm (of gedroogde versie naar smaak), 1 laurierblaadje
zwarte peper, zout, Italiaanse kruiden naar smaak
125ml witte wijn of water
De gegrilde groenten
2 rode paprika's
2 courgettes
1 aubergine
olijfolie (ca. 3-5 eetlepels)
zwarte peper, zout
kruiden: gedroogde basilicum (voor de courgette), gedroogde rozemarijn (voor de aubergine), Italiaanse kruiden en chillivlokken (voor de paprika)
De bloemkoolbechamel
1 bloemkool
150 ml ongezoete sojamelk
40 gram geraspte emmentaler
zwarte peper, zout, nootmuskaat
Voor de afwerking:
ca. 9 lasagnevellen op basis van peulvruchten
80 gram geraspte emmentaler
Optioneel: kappers, artisjokharten, olijven, zongedroogde tomaten,...
Optioneel: rucola, tomaatjes, basilicumblaadjes voor de afwerking
Stap 1: Bereid de groentensaus voor
Verhit wat olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur. De olijfolie mag in geen geval roken.
Snipper de ui en stoof in de olijfolie. Voeg met een lookpers de knoflook toe.
Schil de wortelen, snijd in schijfjes en voeg toe. Voeg vervolgens de verse (of gedroogde) kruiden toe en laat even stoven.
Doe er het tomatenconcentraat bij en roer om totdat het aan de pan blijft kleven. Blus met witte wijn of water.
Voeg de tomatenblokjes (brik) toe. Laat minstens 45 minuten op een laag vuurtje sudderen. Roer regelmatig om. Voeg zo nodig wat water toe.
Bereid ondertussen de gegrilde groenten (zie stap 2).
Stap 2: De gegrilde groenten
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Was de groenten.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in middelgrote blokjes. Voeg wat ongeveer 1 eetlepel olijfolie toe en breng op smaak met zwarte peper, zout, Italiaanse kruiden en chillivlokken naar smaak.
Snijd de courgette in de lengte doormidden. Snijd vervolgens in halve schijfjes van ca. 0.5 cm dik. Voeg ongeveer 1 eetlepel olijfolie toe en breng op smaak met zwarte peper, zout en gedroogde basilicum.
Snijd nu ook de aubergine zijdelings doormidden. Snijd in halve schijven van ca. 0.5cm dik. Voeg ongeveer 2 eetlepels olijfolie toe en breng op smaak met zwarte peper, zout en gedroogde rozemarijn.
Verdeel de groenten over de bakplaten. Plaats gedurende 20-30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer regelmatig. De groenten mogen wat zachter zijn, aangezien ze in de saus belanden.
Bereid ondertussen de bloemkoolbechamel (zie stap 3).
Je kan de oven aanlaten om er later de lasagne in te bakken.
Stap 3: Bereid de bloemkoolbechamel
Snijd de bloemkool in roosjes. Kook of stoom ze gaar.
Doe de gestoomde bloemkool samen met de ongezoete sojamelk, zwarte peper, zout en nootmuskaat in een blender en mix tot een homogene saus.
Voeg de geraspte kaas toe en mix voor een tweede keer. Voeg zo nodig nog wat extra sojamelk en/of kruiden toe.
Stap 3: De afwerking
Zet het vuur van de groentensaus uit en verwijder het laurierblaadje en de takjes rozemarijn en tijm. Mix tot een dikke saus. Voeg vervolgens de gegrilde groenten en roer goed om. Optioneel: voeg kappers, artisjokharten, olijven, zongedroogde tomaten,... toe voor een zuiderse toets.
Neem een rechthoekige ovenschotel. Doe er als eerste een dun laagje bloemkoolbechamel in. Leg er 3 lasagnevellen in. Bouw nu de lasagne op met telkens bloemkoolbechamel, groentensaus en opnieuw een laag lasagnevellen. Eindig tot slot met groentensaus en verdeel er de geraspte kaas op.
Zet in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.
Serveer eventueel met een fris slaatje van rucola, tomaatjes en basilicumblaadjes.
Smakelijk! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!
Comments