top of page

Stemmingsbevorderende granola

Bijgewerkt op: 11 mei 2023


Dat granola uit de supermarkt doorgaans veel toegevoegde suikers bevat is voor velen geen nieuwtje. Minder bekend is dat ook de kwaliteit van de noten, zaden en pitten achteruit gaat door ze te roosteren. Noten, zaden en pitten bevatten onverzadigde vetzuren die minder stabiel zijn. Wanneer je ze verhit gaan ze verbindingen met zuurstof aan, waardoor ze minder gezond worden. Nog minder bekend is dat pompoenpitten en zonnebloempitten tryptofaan bevatten. Dit is het eiwit waaruit je lichaam serotonine, je gelukshormoon, aanmaakt. Tryptofaan gaat jammer genoeg verloren door verhitting. Reden temeer om je noten, zaden en pitten zoveel mogelijk ongeroosterd te eten!
Granola is natuurlijk net éxtra lekker omwille van de geroosterde smaak. In dit recept laat ik je genieten van beiden! De walnoten, pompoen- en zonnebloempitten en ook de cacaonibs en kruiden meng je ongeroosterd zodat alle stemmingsbevorderende voedingsstoffen zoals omega-3, tryptofaan, magnesium en antioxidanten optimaal behouden blijven. Uitsluitend de kokosflakes worden geroosterd, omdat de verzadigde vetten in kokosnoot wel tegen verhitting kunnen.


Ingrediënten

 • 150 gram kokosflakes

 • 100 gram walnoten

 • 50 gram pompoenpitten

 • 50 gram zonnebloempitten

 • 50 gram raw cacaonibs

 • 1 koffielepel kokosvet, gesmolten

 • 2 theelepels kaneelpoeder, 1/2 theelepel kardemon, 1/2 theelepel gemberpoeder (kruiden mag altijd meer)

Bereiding:


 1. Zet de oven op 140°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

 2. Voeg de helft van de kruiden bij de kokosflakes. Smelt ondertussen het kokosvet. Roer het gesmolten kokosvet bij de kokosflakes. Verdeel de gekruide kokosflakes over de bakplaat en zet gedurende 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

 3. Meng ondertussen de walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, cacaonibs en de overige kruiden.

 4. Laat de geroosterde kokosflakes even afkoelen en meng bij de het noten- en pittenmengsel.

 5. Bewaar de granola in een glazen bokaal en voeg een handje bij je ontbijt of eet het als gezond tussendoortje.


186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page