top of page

Asperges op z'n Vlaams-Mediterraans

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023Een berg asperges en een berg grijze Noordzeegarnalen. Wat wil een mens nog meer op z'n bord? Witte asperges vragen iets meer tijd om klaar te maken dan de groene variant, omdat je ze wel moet schillen. Verder is het een supereenvoudig gerechtje mét een geheim ingrediënt... knoflookolie. De knoflookolie geeft extra scherpte en een Mediterrane toets aan dit gerecht.


Garnalen bevatten behoorlijk wat vitamine B12, nodig voor onder andere je energieniveau, je stemming en je ontgifting. Net als al het zeevoedsel, is het dé belangrijkste voedingsbron van het mineraal jodium, essentieel voor de aanmaak van je schildklierhormonen die instaan voor je metabolisme. Je zou dus kunnen zeggen dat garnalen je energie kunnen boosten!


Ingrediënten (2 porties)


 • 500gram witte asperges

 • 200 gram gepelde grijze Noordzeegarnalen

 • 2 eieren

 • 2 handvol verse (blad)peterselie

 • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)

 • knoflookolie: ca. 3 knoflooktenen per 100 ml extra vierge olijfolie

 • zwarte peper en grof zout

Bereiding

 1. Bereid eerst de knoflookolie door de verse knoflooktenen te persen en toe te voegen aan de olijfolie. Zet het, liefst donker, aan de kant. Je kan ineens grotere hoeveelheden maken voor later gebruik.

 2. Schil ondertussen de asperges met een dunschiller en snijd het onderste stukje weg. Snijd de asperges in gelijke stukken van ca. 4-5 cm.

 3. Smelt de ghee in een steelpan en stoof er de asperges in. Blus vervolgens met wat water en zet een deksel op de pan. Laat rustig (ca. 10 minuten) smoren op een middelhoog vuur. Controleer of de asperges gaar zijn en laat dan het deksel van de pan, zodat het resterende water kan verdampen. Kruid met zwarte peper en grof zout.

 4. Kook ondertussen de eieren gedurende 10 minuten. Giet ze af en verwijder de pel. Plet de hardgekookte eieren met een vork.

 5. Snipper de peterselie grof.

 6. Verdeel over twee borden: de gesmoorde asperges, de geplette eieren, de garnalen en gehakte peterselie. Giet er wat knoflookolie over (ik gebruikte 2 eetlepels per bord). Serveer met verse citroen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page